ЄС просить Раду не "ховати" закон про екологічну оцінку, який є вимогою асоціації

Четвер, 19 січня 2017, 11:45

Посол Європейського Союзу Хюг Мінгареллі надіслав офіційний лист спікеру, керівництву фракцій та груп ВР, а також уряду та адміністрації президента через імовірний зрив виконання Україною Угоди про асоціацію.

Про це розповіли джерела "Європейської правди", що отримали даний лист в четвер вранці.

Причиною термінового звернення представництва ЄС стало те, що на 19 січня, коли в Раді відчувається нестача голосів, у порядок денний поставили голосування законопроекту №2009а-д "Про оцінку впливу на довкілля", який повернувся в парламент після президентського вето.

За процедурою, в разі нестачі голосів на його користь закон буде повністю відхилено. Водночас, ухвалення такого законопроекту є зобов’язанням України в рамках виконання Угоди про асоціацію.

За словами джерел, які бачили лист Мінгареллі, він написаний без використання жорстких формулювань. Посол ЄС нагадує, що в січні через нестачу голосів був "похований" інший екологічний законопроект, "Про стратегічну екологічну оцінку". Посол просить українських законодавців "хоча б підтвердити свою прихильність до закону "Про оцінку впливу на довкілля", направивши його на доопрацювання в парламентський комітет".

Україна вже зірвала терміни адаптації законодавства в даній сфері. Раніше в ЄС критикували ветування президентом двох законопроектів (які Київ має ухвалити у відповідності до вимог Угоди про асоціацію) без надання конкретних пропозицій щодо їх зміни.

Речник Представництва ЄС Давід Стулік у відповідь на запит "Європейської правди" підтвердив, що посол написав до парламенту лист щодо законопроекту №2009а-д, але утримався від коментарів щодо його змісту.

"Європейська правда" раніше вже повідомляла про ситуацію, що склалася із згаданими екологічними законами (див. публікацію: "Свиня під євроінтеграцію. Навіщо президент ветував закон з пакету ЄС").

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.