Міжнародний суд ООН опублікував повний текст позову України проти Росії

Четвер, 19 січня 2017, 17:15

Міжнародний суд ООН оприлюднив повний текст позовних вимог України до Росії.

З повним текстом позову, зареєстрованого в суді 16 січня 2017 року, можна ознайомитися на сайті організації.

Як відомо, Україна подала до Міжнародного суду ООН у Гаазі позов проти Росії у зв'язку з порушенням РФ Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Нагадаємо, що Україна "просить визнати у рішенні суду, що Російська Федерація"… порушила зобов'язання в рамках Конвенції щодо фінансування тероризму…", надавши допомогу незаконним озброєним формуванням, які "беруть участь у здійсненні терористичних актів в Україні".

До таких формувань Україна відносить в першу чергу "ДНР", "ЛНР", групу "Харківські партизани" та пов’язаних з ними груп та осіб.

Додамо також, що найбільший блок претензій в українському позові стосується порушень прав кримських татар та українців з боку російської влади, а також підконтрольної РФ де-факто кримської влади.

У позові Україна просить Міжнародний суд ООН на час розгляду справи, в якості заходу забезпечення позову, заборонити РФ здійснювати будь-які кроки, що погіршують нинішню ситуацію.

Окрім того, у своєму позові до РФ Україна вимагає, щоби російська влада припинила всю підтримку збройних формувань на українській території; здійснила репарації всім, хто постраждав через дії проросійських збройних формувань; повністю відновила в правах українську та кримськотатарську громади на окупованій території України, а саме в Криму та Севастополі.

Нагадаємо, про ухвалене рішення позиватися проти РФ президент Петро Порошенко повідомив у понеділок на своєму офіційному сайті.

Детальніше з повним переліком позовних вимог України можна ознайомитися у статті ЄвроПравди: "Позовні вимоги та претензії України до РФ в Суді ООН: повний переклад".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.