Конфлікт у Гамбії: екс-президент відмовився йти з посади, Сенегал ввів війська

Фото, карта
П'ятниця, 20 січня 2017, 10:09

Найменша країна Африки – Гамбія – опинилась на межі військового конфлікту через відмову авторитарного президента Яйя Джамме передати владу після програних виборів.

У грудні минулого року Джамме, який править країною більше 22 років, заявив, що не визнає своєї поразки на виборах через порушення, які нібито мали місце, та закликав до повторного голосування.

17 січня Джамме запровадив у Гамбії надзвичайний стан терміном на 90 днів. Наступного дня парламент Гамбії ухвалив закон, який дозволяє Джамме залишатись на своїй посаді ще протягом трьох місяців.

Яйя Джамме 

Новообраний президент Гамбії Адама Берроу склав присягу ввечері 19 січня у посольстві Гамбії у столиці Сенегалу Дакарі.

Берроу змушений був провести інавгурацію за межами країни з міркувань безпеки. Відкласти церемонію було неможливо, тому що Конституція країни вимагає приведення до присяги саме в цей день.

Адама Берроу

Після церемонії сенегальські війська увійшли в Гамбію для забезпечення передачі влади. Гамбія з усіх боків на суші оточена територією Сенегалу.

 натисність для збільшення

Того ж дня Рада Безпеки ООН одностайно підтримала плани членів Економічного співтовариства країн Західної Африки (ECOWAS) щодо передачі влади у Гамбії, хоча підкреслила, що політичне рішення має бути пріоритетним.

Представник армії Сенегалу заявив, що війська, які зараз перебувають в Гамбії, готові до бойових дій, якщо це буде необхідно.

"Це вже війна, якщо ми зустрінемо будь-який опір, ми будемо боротися. Якщо є люди, які воюють за екс-президента, ми будемо боротися з ними", – сказав полковник Абду Ндіайє.

У п’ятницю вранці військова операція була призупинена заради останньої спроби врегулювати ситуацію мирним шляхом за міжнародного посередництва.

Джамме поставили ультиматум і він має сьогодні до полудня залишити посаду президента та залишити країну, інакше його змусять зробити це силою.

Новий президент Гамбії Берроу поки залишається в Сенегалі. У своїй інавгураційній промові він наказав усім членам збройних сил Гамбії залишатися в казармах.

Регулярні збройні сили Сенегалу налічують близько 20 тисяч осіб, для військової операції було мобілізовано близько 7 тисяч осіб.

Разом із Сенегалом свої війська до Гамбії направить і Нігерія, яка вже виділила на операцію кілька своїх літаків і як мінімум один військовий корабель.

Чисельність збройних сил Гамбії оцінюється в 2,5 тисячі осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.