Президент ПАРЄ хоче зібрати саміт Ради Європи щоби "адаптуватися" та повернути Росію

Понеділок, 23 січня 2017, 18:35

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт вважає, що на саміті Ради Європи, підготовка якого зараз триває, можуть бути схвалені зміни до процедур ПАРЄ, що дозволять відновити співпрацю з РФ.

Про це він заявив у спілкуванні з російськими та українськими журналістами, повідомляє зі Страсбургу кореспондент "Європейської правди".

Аграмунт, зокрема, визнав, що Росія просить про внесення до регламенту ПАРЄ змін, які дозволили б її повернення до асамблеї. Водночас, він відмовився прогнозувати імовірність ухвалення таких змін.

"Внесення змін – це тривала процедура. Ми зараз в процесі ухвалення звіту (регламентного комітету - ЄП). І ми чекаємо саміту глав держав-членів РЄ, на якому буде розглядатися цей звіт", - зазначив він.

"В Нікосії (на постійному комітеті ПАРЄ в листопаді – ЄП) вирішено, що правила та процедури ПАРЄ мають бути змінені та адаптовані до нових обставин і це стосується багатьох питань. Отже, зміни будуть, але ми не можемо говорити детально які саме", - підкреслив президент ПАРЄ.

Як повідомляла "Європейська правда", восени розглядалася можливість термінової зміни правил асамблеї таким чином, щоби гарантувати повернення РФ до сесійної зали та їх виведення з-під санкцій, однак депутати не підтримали дану ідею.

Президент ПАРЄ не приховує, що підтримує відновлення всіх повноважень російської делегації.

Як відомо, ще в квітні 2014 року ПАРЄ наклала на РФ санкції, позбавивши їх права голосу. Через це російська делегація припинила участь у роботі ПАРЄ. У 2016 та 2017 році вони не надіслали у Страсбург списку своєї делегації, таким чином формально уникнувши продовження санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.