У Румунії десятки тисяч протестували проти планів уряду амністувати корупціонерів

Фото
Понеділок, 30 січня 2017, 09:31

Десятки тисяч румунів протестували у Бухаресті і інших великих містах країни протии планів уряду декриміналізувати окремі злочини і помилувати ряд злочинців-корупціонерів.

Про це повідомляє Reuters.

За даними поліції, у протестах в Бухаресті взяли участь близько 50 тисяч людей. Скандуючи "Злодії, злодії", протестувальники пройшли від головної площі до міністерства юстиції, офісу омбудсмена і урядового кварталу.

 

Демонстранти вигукували антиурядові гасла і вимагали відставки міністра юстиції.

Крім Бухареста, протести пройшли в Клужі, Яссах, Тімішоарі, Констанці, Сібіу, Галаці, Тиргу-Муреше, Бакеу.

Протести у Румунії почалися тиждень тому. У неділю, 22 січня, у Бухаресті та інших містах десятки тисяч людей вийшли на вулиці, протестуючи проти планів уряду оголосити амністію і змінити кримінальний та кримінально-процесуальний кодекси. Зробити це кабінет міністрів має намір не через парламент, а в терміновому порядку власною постановою. Необхідність амністії в уряді пояснили переповненістю в'язниць.

Якщо оголосять амністію, на помилування, зможуть розраховувати певні категорії ув'язнених, включаючи тих, кого засудили до ув'язнення на термін, що не перевищує п'яти років позбавлення волі. Законодавчі нововведення також передбачають декриміналізацію правопорушень, пов'язаних з перевищенням посадових повноважень і зловживанням владою.

У понеділок міністерство юстиції Румунії організовує громадське обговорення нових ініціатив. Очікується, що в цей час під будівлею міністерства відбудеться чергова акція протесту.

Раніше президент Румунії Клаус Йоханніс оголосив про наміри винести плани уряду на голосування на референдумі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.