МЗС Німеччини: ідея зупинити Північний потік-2 не є вимогою законодавства

Субота, 18 лютого 2017, 13:49

Міністр закордонних справ, колишній віце-канцлер Німеччини Зігмар Габріель вважає, що противники будівництва нової гілки Північного потоку (Nord Stream) керуються хибним прочитанням законодавства ЄС у сфері енергетики.

Про це він заявив під час панельної дискусії на Мюнхенському безпековому форумі, передає з Мюнхена кореспондент "Європейської правди".

Габріель наголосив, що він і досі підтримує ідею розширення Північного потоку, керуючись ідеєю диверсифікації.

"Наша задача – влаштувати систему газопостачання таким чином, щоби в разі, якщо одне джерело газу зникає, у нас лишалася можливість диверсифікувати постачання, поставляючи газ іншими шляхами", - заявив він.

Габріель вважає, що спротив будівництву насправді обумовлений бажанням зупинити співпрацю з РФ. "Через напруженість у відносинах з Росією з’являються спроби розвернути лібералізацію газового ринку", - заявив він.

"Я вважаю, що це неправильна інтерпретація третього енергопакета, це неправильно читати норми енергопакету таким чином", - підкреслив міністр.

Як відомо, проект "Північний потік-2" передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

"Газпром" планував реалізувати проект "Північний потік - 2" разом з європейськими нафтовими компаніями Engie, OMV, Shell, Uniper і Wintershall.

Проте європейські партнери відмовились від фінансової участі у проекті і тепер "Газпром" змушений інвестувати 1,75 млрд євро - вдвічі більше, ніж планувалось. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.