НАТО відклав переговори з Україною щодо ПРО, щоб не дратувати РФ – ЗМІ

Четвер, 2 лютого 2017, 08:22

Північноатлантичний альянс відклав план щодо зустрічі з українською стороною щодо системи проти ракетної оборони, уникаючи нової конфронтації з Росією.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на західних дипломатів.

НАТО розглядав зустріч з Україною як можливість обговорити ймовірність падіння на її території ракети-перехоплювача чи її уламків, якщо система ПРО буде використана.

Рішення не проводити зустріч з Україною співпадає зі складним моментом взаємовідносин альянсу з Росією, коли НАТО продовжує вибудовувати систему стримування РФ, а президент США виступає за покращення відносин з цією країною. Всередині альянси дипломати також обговорюють шляхи зближення з Москвою.

Окремі дипломати заявили, що обережний підхід до обговорення ПРО з Україною має сенс, якщо альянс хоче уникнути подальшого погіршення відносини з Росією. Але інші союзники побоюються, що альянс ризикує, проявляючи нерішучість у допомозі такому партнеру як Україна.

Дипломат НАТО зазначив, що таке рішення не виключає майбутніх дискусій з Україною щодо ПРО. Однак альянс зберігає обережність з огляду на історію суперечок з Росією, якщо йдеться про ПРО.

"Існує певна політична чутливість щодо залучення України, тому що це очевидно може викликати надмірну реакцію з боку Росії" - сказав дипломат.

Система ПРО, яку НАТО хоче розмістити в Румунії, покликана, за даними газети, захищати від можливих ракет з боку Ірану, який нещодавно знову провів ракетні випробування. В такому випадку уламки ракет можуть впасти на території України — саме це питання альянс планує обговорити з Києвом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.