ЄПСЛ зобов’язав РФ виплатити опозиціонеру Навальному 63 тис. євро

Четвер, 2 лютого 2017, 14:52

Європейський суд з прав людини задовольнив скаргу, подану російським блогером і опозиціонером Олексієм Навальним, про порушення його прав і зобов'язав Росію виплатити йому 63 тис. євро компенсації.

Про це йдеться у рішенні суду від 2 лютого 2017 року, опублікованому на сайті інституції.

Справу було порушено за п'ятьма скаргами Навального проти Росії, поданими до ЄСПЛ, в яких він оскаржував затримання у 2012 та 2014 роках.

"У постанові розглянуто сім епізодів затримання Олексія Навального на різних публічних заходах з подальшим триманням під вартою і притягненням його до адміністративної відповідальності. Навальний стверджував, що дані заходи були політично мотивовані і порушували його основні права", – відзначили в ЄСПЛ.

У рішенні суду йдеться про те, що постановою від 2 лютого ЄПСЛ визнає, що у справі Навального мали місце порушення кількох положень Європейської конвенції з прав людини, а саме "права на свободу та особисту недоторканність, на справедливий судовий розгляд, свободу зібрань та об'єднань".

Розглянувши обставини справи, ЄСПЛ у склад колегії з семи суддів ухвалив рішення про виплату загалом понад 63 тис. євро компенсації.

"Суд постановив, що Росія зобов'язана виплатити пану Навальному 1 025 євро у якості компенсації матеріальних збитків, а також 50 000 євро в якості сукупної компенсації моральної шкоди за п'ятьма скаргами, об'єднаними в одне провадження у цій справі. Він також присудив йому компенсацію судових витрат в сумі 12 653 євро", – йдеться у рішенні суду.

Нагадаємо, це вже не перше рішення ЄСПЛ, ухвалене на користь відомого російського опозиціонера і блогера.

Так, у 2014 році Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію виплатити опозиціонерам Олексію Навальному та Іллі Яшину близько 55 тис. євро у зв'язку з арештом у грудні 2011 року.

Як відомо, у квітні минулого 2016 року Конституційний суд Росії вперше скористався правом відмовити у виконанні рішення Європейського суду з прав людини.

Закон про можливість визнавати нездійсненними рішення міжнародних судів, в першу чергу, ЄСПЛ, якщо вони суперечать конституції РФ, набув чинності в грудні 2015 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.