В РФ оприлюднять перше рішення суду щодо відмови виконувати вердикти ЄСПЛ

Понеділок, 16 січня 2017, 17:09

Рішення Конституційного суду РФ за запитом Мін'юсту Росії щодо можливості невиконання Росією рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про виплату колишнім акціонерам ЮКОСа 1,9 млрд євро буде оприлюднене 19 січня цього року

Про це повідомляє "РИА Новости" з посиланням на прес-службу суду.

"Конституційний суд РФ 19 січня у відкритому засіданні оголосить рішення щодо можливості виконання у відповідності з Конституцією РФ постанови Європейського суду з прав людини від 31 липня 2014 року у справі "ЮКОС проти Росії", – цитує агенція повідомлення суду.

Найімовірніше, що КС підтримає позицію міністерства юстиції і дозволить Росії ігнорувати рішення Страсбурзького суду щодо ЮКОСа - на попередньому слуханні практично всі доповідачі закликали російський суд пристати до цієї позиції. В такому разі рішення КС стане першим випадком офіційної та остаточної відмови РФ від виконувати свої зобов'язання, взяті в рамках членства в Раді Європи.

В Страсбурзі неодноразово закликали Москву переглянути таку позицію, пояснюючи, що членство в РЄ зобов'язує до виконання всіх рішень ЄСПЛ.

Як відомо, у жовтні минулого року російський Мін'юст звернувся до Конституційного суду РФ з проханням перевірити на відповідність Конституції Росії рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про виплату на користь колишніх акціонерів ЮКОСа більше 1,8 млрд євро.

Нагадаємо, в липні 2014 року Європейський суд з прав людини у Страсбурзі присудив колишнім акціонерам компанії ЮКОС 1,86 млрд євро в якості компенсації за їхньою скаргою проти Росії, розглянутою ще 2011 року.

Міністерство юстиції РФ 29 жовтня 2014 року направило до ЄСПЛ мотивоване клопотання про передачу справи на розгляд Великої палати Європейського суду та перегляд раніше прийнятого нижчої інстанцією постанови ЄСПЛ у справі "ВАТ "НК "ЮКОС" проти Росії".

Проте ЄСПЛ відхилив скаргу Мін’юсту РФ у справі ЮКОСа.

Варто додати, що у квітні минулого 2016 року Конституційний суд Росії вперше скористався правом відмовити у виконанні рішення Європейського суду з прав людини.

Закон про можливості визнавати нездійсненними рішення міжнародних судів, в першу чергу, ЄСПЛ, якщо вони суперечать конституції РФ набув чинності в грудні 2015 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.