ЄС готовий виступити третьою стороною у спорі України та РФ у рамках СОТ - Микольська

Понеділок, 20 лютого 2017, 16:37

20 лютого Україна вперше виступила на засіданні Органу врегулювання суперечок Світової організації торгівлі з вимогою про створення Групи експертів в рамках справи щодо численних обмежень транзиту з території України через територію РФ у треті країни.

Про це повідомила торговий представник України Наталія Микольська на своїй сторінці у Facebook.

"Як і очікувалося, РФ використала єдиний шанс відхилити вимогу про створення групи експертів на першому засіданні відповідно до правил та процедур врегулювання суперечок в рамках СОТ", - написала вона.

Микольська підкреслила, що Україна продовжить процедуру оскарження обмежувальних заходів Росії щодо транзитного руху та винесе вимогу про створення групи експертів на наступному засіданні Органу врегулювання суперечок СОТ, на якому відповідно до статті 6 Домовленості про правила та процедури врегулювання суперечок СОТ буде прийнято рішення про створення групи експертів, незалежно від позиції РФ.

"Під час засідання Європейський Союз висловив позицію щодо зацікавленості у розгляді даної справи та має намір приєднатися у якості третьої сторони на стадії створення групи експертів", - повідомила вона.

Нагадаємо, 9 лютого Україна направила в СОТ вимогу про створення Групи експертів в рамках справи щодо численних обмежень транзиту з території України через територію Російської Федерації у треті країни: Казахстан та Киргизстан (DS512 "Росія – заходи щодо транзитного руху").

Як відомо, з 1 січня 2016 року - моменту початку дії режиму вільної торгівлі між Україною та ЄС, Російська Федерація ввела обмеження транзитного руху автомобільними та залізничними шляхами з території України через територію Російської Федерації до Республіки Казахстан, а з 1 липня 2016 року і до Киргизької Республіки.

За оцінками експертів близько 79% експортних поставок з України до Казахстану та 95% до Киргизстану зазнали негативного впливу від обмежень та часткової заборони з боку РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.