Єврокомісія схвалила нові правила проти ухилення від сплати податків

Вівторок, 21 лютого 2017, 15:03

Єврокомісія схвалила нові правила, що мають запобігти ухиленню від сплати податків компаніями шляхом використання юрисдикцій за межами ЄС.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

"Це останнє доповнення до законодавства ЄС з ухилення від сплати податків закриє транснаціональним компаніям можливості для ухилення від корпоративного податку, експлуатуючи відмінності між податковими системами держав-членів і країн, що не входять до ЄС (так званих гібридних інструментів)", – йдеться у повідомленні Єврокомісії.

У прес-службі ЄК повідомляють також, що нові правила наберуть чинності з 1 січня 2020 року.

Варто відзначити, що держави-члени ЄС також працюють над загальним списком ЄС з країн, податкові юрисдикції яких не відповідають міжнародним стандартам управління податками і є "податковими гаванями". Цей список має бути готовий до кінця року.

Як відзначає Reuters, нові правила повинні допомогти Євросоюзу врегулювати проблему ухилення від сплати податків великими компаніями, які роблять це шляхом реєстрації прибутків у країнах з низьким або нульовим оподаткуванням.

Відтак, зазначає агенція, ЄС зробив так, щоб "схеми, які використовуються Apple, Amazon, Google, Starbucks та іншими компаніями", були неефективні.

Нагадаємо, цього року Єврокомісія визнала податкові пільги, які були надані компанії Apple в Ірландії протягом 2003-2014 років, незаконними.

Встановлено, що Apple платила корпоративний податок в розмірі не більше 1%, тоді як середній показник для інших компаній в Ірландії складає 12,5%.

Комісія зобов'язала Apple відшкодувати уряду країни податкові субсидії на суму до 13 млрд євро плюс відсотки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.