Клімкін не вірить у "велику угоду" США і РФ

Неділя, 26 лютого 2017, 14:30

Міністр закордонних справ Павло Клімкін не вірить у можливість комплексної "великої геополітичної угоди" між Вашингтоном та Москвою, хоча і не виключає можливості співпраці США і РФ з декількох питань.

В інтерв'ю DT.UA глава МЗС зазначив, що укладенню глобальної угоди заважає відсутність довіри до РФ.

"Я не виключаю можливості елементів співробітництва цих двох країн у боротьбі з ісламським радикалізмом, в інших питаннях, але так однозначно це теж не працюватиме, оскільки подолати ісламський радикалізм тільки військовим шляхом неможливо, має бути узгоджена всіма ключовими гравцями стратегія, якої всі мусять дотримуватися", - відзначив він.

"Можливості декількох deals, що охоплюють окремі питання, я не виключаю", – вказав глава дипломатичного відомства.

Клімкін вважає, що подібні локальні угоди можуть бути як середньостроковими, так і ситуативними. При тому, він схиляється до другого варіанту.

"А велика deal суперечить, на мою думку, всій логіці американських інтересів", – сказав глава МЗС.

Клімкін також заявив, що українська сторона задоволена заявами та позицією представників нової адміністрації США щодо російської агресії.

За його словами, останні заяви американської сторони в Радбезі ООН, висловлювання нового віце-президента США та заяви деяких інших важливих представників адміністрації Трампа були дуже чіткими і стали несподіванкою для багатьох. Мова йде, зокрема, про заяви американців щодо Криму та антиросійських санкцій.

Клімкін зазначив, що його надихнула бесіда президента Петра Порошенка з віце-президентом США Майком Пенсом.

"Це була дуже хороша розмова, з погляду розуміння мотивів Росії. Звісно, ми чудово знаємо: щоб розібратися в усіх деталях того, що відбувається, потрібен час. Але віце-президент був у курсі всіх ключових деталей, ставив дуже чіткі запитання, що свідчить про його досить глибоке розуміння ситуації. Безумовно, в інтерв'ю я не можу розповідати подробиці, але можу сказати, що його запитання показали: він отримав інформацію, так би мовити, не за 15 хвилин до нашої зустрічі", – підкреслив він.

При цьому міністр схильний вважати, що саме Пенс буде відігравати особливу роль у зовнішній політиці Вашингтону.

"Я, звісно, не можу говорити за американську адміністрацію, але схильний вважати, що віце-президент США відіграватиме особливу роль у зовнішній політиці, адже недарма саме він представляв США на Мюнхенській конференції. На мій погляд, це дуже важливо, оскільки в американській системі віце-президент — ключова постать. Але думаю, що й інші, — це стосується РНБ, Держдепу, Пентагона, розвідувальної спільноти, — працюватимуть разом дуже ефективно", – сказав глава МЗС.

Українська правда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.