Екс-прем'єра Норвегії затримали в аеропорту США на годину через поїздку в Іран

П'ятниця, 3 лютого 2017, 14:25

Колишній прем'єр-міністр Норвегії Х'єль Магне Бунневік був затриманий співробітниками служби безпеки міжнародного аеропорту в місті Даллас через відмітку в паспорті про те, що політик відвідував Іран у 2014 році.

Про це пише The Washington Post.

Повідомляється, що Бунневік, який вже неодноразово їздив у США, планував взяти участь у національному молитовному сніданку на цьому тижні.

"Його відомство зв'язалося з посольством США в Осло, де їм повідомили, що паспорта та окремого електронного дозволу на в'їзд буде достатньо для в'їзду в країну", - зазначає видання.

Проте після прильоту в Міжнародний аеропорт Далласа у вівторок він був затриманий та допитаний.

У його паспорті, де чітко вказано, що він колишній прем'єр-міністр Норвегії, є штамп про поїздку в Іран, де, за його словами, він брав участь у конференції з прав людини у 2014 році.

"Я був здивований. Що буде з репутацією США, якщо це станеться з іншими міжнародними лідерами?" - сказав він.

Повідомляється, що Бунневік був поміщений в кімнату з мандрівниками з країн Близького Сходу й Африки, які також стикаються з додатковим тиском. Йому довелося чекати близько 40 хвилин для допиту, який тривав приблизно 20 хвилин.

Бунневік також заявив, що його затримання спричинене не останнім указом президента США Трампа, а ще політикою екс-президента Бараки Обами, зокрема щодо додаткових обмежень для деяких громадян з 38 країн, у тому числі з Норвегії, які підпадають під програму безвізового в'їзду в США.

Згідно з актом 2015 року щодо запобігання пересування терористів, громадяни, які відвідували Іран, Ірак, Лівію, Сомалі, Судан, Сирію або Ємен після 1 березня 2011 року, не допускаються для безвізового в'їзду в США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.