ЄС визначає формулу для підрахунку боргу Британії після Brexit - ЗМІ

Четвер, 9 лютого 2017, 09:43

Євросоюз хоче домовитися з Великою Британією про формулу для розрахунку, скільки країна буде винна блоку після Brexit, а не визначати конкретну суму заздалегідь.

Про це повідомляє Reuters.

Головний переговірник Єврокомісії з питань Brexit Мішель Барньє поінформував 27 інших країн щодо методології, яку розглядає інституція.

На семінарі, закритого для преси, він сказав, що деякі ключові компоненти цього законопроекту ще не визначені або відсутні, що робить неможливим визначити точну суму зараз.

"Можливий підхід ... в тому, що ми домовитися про методологію, ми фіксуємо рахунки ЄС на момент виходу Британії, ми зробимо аудит і ми домовимося про те, як розрахувати частку британських рахунків", - сказав один чиновник, який був присутній на зустрічі.

"Якщо ми домовимося про це, то підсумкова сума вийде після аудиту: ми закладемо всі дані у формулу, яку ми всі узгодимо, і ця формула зрештою видасть остаточну суму", - додав він.

Чиновники ЄС заявили, що можливі суми від 55 до 60 млрд євро, які лунали у Брюсселі за останній рік, були тільки дуже грубою оцінкою.

"Я очікую, що цифри будуть досить близькі до цього, але їх слід розглядати швидше як порядок, ніж точну кількість", - заявив офіційний представник ЄС.

Ключовою змінною у формулі буде частка Британії у всіх активах та зобов'язаннях ЄС на момент виходу.

"Справа в тому, що ніхто не знає, яка саме ця частка, комісія не має однозначної відповіді. Це може бути 12, 13, 14 або 15%, або щось ще. І нам потрібна точна цифра, тому що кожен процентний пункт - це кілька мільярдів євро", - сказав другий сказав чиновник ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.