Україна має приєднатися до позову Польщі про доступ "Газпрому" до OPAL - Міненерго

Середа, 1 березня 2017, 14:12

В уряді України вважають за необхідне, аби Україна приєдналася до двох позовів польської сторони щодо доступу російського "Газпрому" до потужностей газопроводу OPAL.

Про це в інтервʼю "Європейській правді" повідомила заступниця міністра енергетики з питань європейської інтеграції Наталія Бойко

"Ми працюємо над цим питанням – і Міненерго, і МЗС, і "Нафтогаз". Є розуміння, як діяти в юридичній площині… Зараз в Суді ЄС є дві скарги польської сторони до Європейської комісії та Німеччини – одна подана від уряду Польщі, інша – від державної нафтогазової компанії PGNiG", – відзначила вона, відповідаючи на питання щодо перспектив впливу України на призупинення рішення ЄК про дозвіл "Газпрому" до OPAL.

"Зараз потрібно, щоб Україна приєдналася до урядового позову Польщі, а НАК – до позову PGNiG. Терміни доволі стислі – наскільки я розумію, до 20 березня "Нафтогаз" має приєднатися до процесу", – наголосила Бойко.

Заступниця міністра відзначила, що дозвіл ЄС на використання "Газпромом" 80% OPAL є "політичною позицією".

"Це рішення суперечить засадам Угоди про асоціацію та Договору про заснування енергетичного співтовариства, ідея якого – в диверсифікації та посиленні безпеки постачань у межах єдиного регуляторного поля", – наголосила вона.

Детальніше про те, як бачить свою діяльність на посаді нова заступниця глави Міненерго, читайте в інтерв'ю на ЄвроПравді: "На цій посаді я готова рік поекономити".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.