Климпуш-Цинцадзе: є небагато реальних інструментів примусити РФ виконати рішення суду ООН

П'ятниця, 10 березня 2017, 12:13

Існує небагато реальних інструментів примусити Росію виконати рішення Міжнародного суду ООН у разі його винесення за позовом України щодо порушень конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Про це повідомляє віце-прем'єр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє УНІАН.

Вона зазначила, що суд до двох місяців може ухвалювати рішення щодо тимчасових заходів.

"Що стосується розгляду справи по суті, то тільки після того, як це первинне рішення буде ухвалене, суд вирішить, чи буде він далі розглядати справу по суті, і буде вирішувати, який буде графік того розгляду", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Водночас, на запитання про побоювання щодо можливості лише декларативного значення рішення суду, яке так ні до чого і не зобов'яже Росію, віце-прем'єр сказала: "Якщо таке рішення буде ухвалене, воно буде обов'язковим до виконання Російською Федерацією".

"Інша справа, що дійсно реальних інструментів для примусу Російської Федерації виконувати рішення Міжнародного суду ООН є, як мінімум, небагато. Разом з тим, це дає додаткові не суто політичні, не суто дипломатичні, а правові аргументи для того, щоб продовжувати тиск на Російську Федерацію, для того, щоб припинити її агресію проти України", - сказала вона.

Раніше заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль спрогнозувала, що рішення про введення тимчасових заходів щодо Росії Міжнародний суд ООН винесе до кінця квітня.

При цьому вона не стала прогнозувати, яке рішення прийме суд - на користь України чи ні, але висловила надію, що рішення буде справедливим.

Читайте також – "За лаштунками Суду ООН: де заховані ризики для України"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.