ЄК оприлюднила пропозиції "Газпрому" щодо зняття обмежень на реекспорт газу

Понеділок, 13 березня 2017, 15:01

Європейська комісія оприлюднила пропозиції "Газпрому" щодо вирішення проблем конкуренції на газовому ринку у Центральній та Східній Європі, зокрема щодо зняття обмежень на реекспорт газу для деяких країн ЄС, та запрошує всі зацікавлені сторони надати свої коментарі щодо даних пропозицій.

Про це повідомила у Брюсселі Європейський комісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер.

"Ми не проти, щоб "Газпром" продавав свій газ в Європі, але він має слідувати правилам ЄС, включаючи правила конкуренції", - заявила Вестагер, озвучивши нові пропозиції "Газпрому".

Повідомляється, що "Газпром" погодився усунути всі бар'єри у контрактах щодо вільного потоку газу в Центральній і Східній Європі.

За словами Вестагер, у Єврокомісії були занепокоєні тим, що "Газпром" ввів територіальне обмеження в договорах щодо постачання газу оптовими та промисловим споживачам у восьми державах (Болгарія, Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Угорщина та Словаччина), що перешкоджало вільній торгівлі газом у Центральній та Східній Європі.

Крім того, Газпромом пообіцяв забезпечити конкурентні ціни на газ у Центральній та Східній Європі.

"Ми сподіваємося, зобов'язання "Газпрому" дозволять вільному потоку газу в Центральній та Східній Європі за низькими цінами. Ці зобов'язання стосуються наших занепокоєнь щодо конкуренції та забезпечать можливість вирішення проблем у відповідності з правилами ЄС. По суті, вони допоможуть краще інтегрувати газовий ринок в регіоні", - сказала вона.

"Тепер ми хочемо почути думки замовників та інших зацікавлених сторін і ретельно їх розглянути, перш ніж приймемо будь-яке рішення", - додала європейський комісар з питань конкуренції.

Тепер Єврокомісія пропонує всім зацікавленим сторонам подати свої коментарі та зауваження щодо пропозицій "Газпрому" протягом семи тижнів після їх публікації в офіційному журналі.

Після того, як буде взято до уваги всі зауваження, Комісія прийме остаточне рішення щодо того, чи допоможуть ці пропозиції у вирішенні проблем конкуренції на ринку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.