Дебати Рютте та Вілдерса: суперечки про Коран, Nexit та майбутнє ЄС

Вівторок, 14 березня 2017, 10:24

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте і лідер ультраправої "Партії свободи" Герт Вілдерс у понеділок провели дебати за два дні до парламентських виборів, де їхні мартії будуть сперечатися за перемогу.

Про це повідомляє EUobserver.

Вілдерс щзаявив, що вихід Нідерландів з Євросоюзу буде "найкращим, що може з нами статися". Рютте на це відповів, що "Nexit" обійдеться втратою 1,5 мільйона робочих місць і створить "хаос".

Рютте повторив свою тезу про те, що є "реальний шанс", що партія Вілдерса може перемогти на виборах і це буде дуже погано для Нідерландів.

"Ви хочете Nexit, ви хочете забрати Нідерланди з Європи. Не робіть цього. Я сподіваюся, що ви не зможете сформувати уряд", - сказав прем’єр.

Вілдерс заявив, що після Nexit голландці знову стануть "господарями своєї країни".

Він назвав коментарі Рютте "панікерством" та послався на звіт за 2014 рік, зроблений на замовленння його партії, в якому йдеться, що вихід з ЄС матиме "довгострокову вигоду для голландської економіки".

"Ваше дослідження припускає, що Нідерланди будуть залишатися частиною зони вільної торгівлі з Європою, але цбого не станеться", - відповів Рютте.

Політики також довго сперечалися щодо обіцянки Вілдерса заборонити Коран. "Закриття кордонів є неправильним рішенням у питанні імміграції. І я досі не чув, як ви збираєтеся створити "поліцію Корану", - сказав Рютте.

Вілдерс назвав міграційну угоду між ЄС та Туреччиною "загрозливою для життя". "Я попереджав лібералів про Туреччину. Вони вигнали мене з партії, тому що я вважав, що Туреччина не є частиною Європи", - сказав він.

Нагадаємо, останні соцопитування свідчать, що консервативна та націоналістична партії Нідерландів можуть отримати додаткові п'ять місць у парламенті на наступних парламентських виборах на тлі дипломатичного скандалу з Туреччиною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.