Вибори у Болгарії: ГЕРБ і соціалісти мають рівні шанси на перемогу

Понеділок, 20 березня 2017, 18:41

Правоцентристська партія Болгарії ГЕРБ зберігає невеликий відрив від свого головного політичного конкурента, соціалістів, за тиждень до дострокових парламентських виборів у неділю.

Про це свідчать опитування громадської думки, проведеного аналітичним центром Trend, повідомляє Reuters.

Партію ГЕРБ, уряд якої пішов у відставку в листопаді після того, як її кандидат програв президентські вибори соціалісту Румену Радеву, готові підтримати 29,8% виборців. Але її рейтинг знизився порівняно з 32,7% голосів, отриманих на виборах у 2014 році.

Підтримка соціалістів після перемоги Радева зростає і на сьогодні складає 27,9%, хоча на виборах 2014 року партія мала лише 15,4% голосів.

Жодна з двох провідних партій, ймовірно, не отримає абсолютної більшості в парламенті, щоб одноосібно сформувати уряд. Представники GERB і соціалістів вже заявили, що не об’єднуватимуться для створення коаліції.

У Болгарії кількість місць у 240-містному парламенті розподіляється за пропорційною схемою.

Опитування показує, що до парламенту також потрапляють націоналістична партія "Об'єднаних патріотів" з 10,2% голосів, партія етнічних турків ДПС (8,7%) і нова популістська партія бізнесмена Веселіна Марешки під назвою "Воля" (7,3%).

Реформаторський блок, який був партнером по коаліції ГЕРБ у попередньому уряді, отримує 3,8% і, скоріше за все, не потрапить у парламент.

В той же час, опитування показало, що 21% виборців досі не визначився за кого голосувати.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Болгарії Огнян Герджиков заявив, що він зробить все необхідне, щоб запобігти будь-яким спробам Туреччини впливати на вибори на користь політичної партії, яка представляє болгарських турків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.