Будапешт готовий підтримувати угорські автономії в сусідніх країнах

Неділя, 26 березня 2017, 12:31

У столиці Угорщини Будапешті 24 березня відбувся форум угорських депутатів від країн Карпатського басейну, участь в ньому взяли представники вищого керівництва Угорщини, які підтвердили готовність уряду країни надавати потужну підтримку діаспорам угорців у сусідніх країнах.

Про це пише mukachevo.net.

Видання відзначає, що серед головуючих на засіданні були присутні спікер парламенту Угорщини Ласло Кьовер, міністр закордонних справ Петер Сіярто, держсекретар з питань національної політики Арпад Янош Потапі та інші. Повідомляється про те, що участь у зібранні взяла також і депутат Європарламенту із Закарпаття Андреа Бочкор.

Міністр закордонних справ Петер Сіярто під час форуму підкреслив важливість довіри між сусідніми країнами для вирішення проблем етнічних угорців.

"Ми могли б обрати стратегію, що не будемо співпрацювати до тих пір, поки ми не побачимо реального вирішення проблемних питань; однак наш уряд вирішив працювати спільно з ними для загального успіху, щоб забезпечити можливість для вирішення проблем, які найбільше впливають на життя етнічних угорців", – сказав він.

Відзначимо, за результатами форуму була ухвалена заява, в якій депутати вітали збільшення числа виборчих альянсів за участю місцевих угорських партій у сусідніх країнах протягом останніх кількох років.

"І висловили тверду впевненість в тому, що за рахунок більш тісної співпраці угорських організації в регіонах є можливість більш рішуче наполягати на інтересах угорських громад", – відзначає mukachevo.net.

Учасники підкреслили важливість того, аби прагнення до автономій угорських громад в країнах Карпатського басейну було включене до порядку денного Європейського парламенту.

"Депутати закликали уряд Угорщини використовувати всі можливі засоби для захисту прав угорських громад в регіоні з особливим акцентом на використанні їх рідної мови. А також вітали програму угорського уряду щодо суттєвого збільшення кількості пунктів пропуску на кордонах, необхідних для зв'язку з сусідніми країнами та  програму з розвитку мережі дитячих садочків, де освіта відбувається рідною мовою", – йдеться у повідомленні.

Депутати закликали винести питання дискримінації проти угорської громади в Румунії на розгляд в угорському парламенті, а також у Раді Європи, Європейському парламенті, Європейській комісії та ОБСЄ, а також інформувати про це уряд США.

Відзначимо також, під час свого  візиту до Німеччини глава МЗС Угорщини Петер Сіярто підкреслив важливість підтримки угорської діаспори з боку нинішньої влади Угорщини в різних країнах світу.

"Ми разом повинні працювати, аби підтримувати угорців у різних країнах світу … уряд Угорщини приділяє особливу увагу угорській діаспорі, яка отримає необхідну підтримку для збереження ідентичності", – наголосив він під час відвідування угорської недільної школи у Штутгарті, повідомляє OS.

Раніше повідомлялося, що віце-прем’єр Угорщини виступив за автономію для угорських меншин за кордоном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.