Більшість турків у Європі проголосували за розширення повноважень Ердогана

Понеділок, 17 квітня 2017, 14:59

Громадяни Туреччини у Європі переважною більшістю голосів підтримали на референдумі поправки до конституції, якими передбачається розширення повноважень президента.

Про це повідомляє Daily Sabah.

Як зазначається, таким результатам значною мірою сприяла політика європейських країн, які критикували кампанії за зміну конституції і відкрито підтримували рухи, що виступали проти розширення повноважень турецького президента.

У Бельгії при явці у 53% майже 75% виборців проголосували за конституційні зміни.  Бельгія жорстко критикувала турецьких політиків і ігнорувала заклики Туреччини про екстрадицію звинувачених у тероризмі та дозволяла мітинги на підтримку Робітничої партії Курдистану.

У Німеччині, де у референдумі взяли участь 46% турецьких виборців, 63% сказали так розширенню повноважень Ердогана. При цьому в цій країни раніше скасовували заходи на підтримку конституційних змін за участю турецьких політиків і урядовців.

У Нідерландах за посилення президентської гілки влади проголосував 71% виборців. Кампанія у цій країні супроводжувалася гучним дипломатичним скандалом, коли Нідерланди не дозволили в’їзд главі МЗС Туреччини Мевлюту Чавушоглу і депортували міністра сімейної та соціальної політики Фатму Бетюл Саян Каю.

В Австрії, влада якої також гостро критикувала дії офіційної Анкари, зміни до конституції підтримали 73% виборців.

У Франції розширення влади Ердогана підтримали 65% турецьких виборців, які взяли участь у голосуванні. У Данії явка була нижча за 33%, однак при цьому 60% підтримали конституційні зміни. У той же час в Швейцарії, Швеції, Великій Британії, де мешкають відносно великі турецькі меншини, "ні" розширенню президентських повноважень сказали 62,53 і 80% відповідно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.