Єврокомісар Ган: боюся, відносини ЄС і Туреччини досягли точки неповернення

П'ятниця, 21 квітня 2017, 11:36

Відносини між Брюсселем і Анкарою підійшли до точки неповернення, за якою неможливі "справи як зазвичай".

Про це заявив єврокомісар з політики добросусідства і переговорів про розширення Йоганес Ган під час виступу у Прінстонському університеті, текст якого наведений на сайті Єврокомісії.

"Боюся, зараз ми досягли точки неповернення з Анкарою. Більше не може бути "справ як зазвичай", коли ми вдаємо свою віру в те, що вони виконують зобов’язання для вступу в ЄС, хоча їх вчинки свідчать про інше, на жаль", - сказав Ган.

Він наголосив на тому, що протягом останніх років, задовго до спроби перевороту у Туреччині, відбувся регрес у ключових областях верховенства права та основних свобод.

"Простіше кажучи: це час, коли президент Ердоган каже нам відкрито, куди він прямує. Це стає проблемою довіри для обох сторін", - зазначив єврокомісар.

В той же час, за його словами, було б недалекоглядно йти на відвертий розрив із Туреччиною. Ган повідомив, що питання відносин з Туреччиною буде предметом обговорення наступного тижня під час зустрічі глав МЗС країн ЄС.

Як відомо, на референдум у Туреччині, який відбувся 16 квітня, було винесене питання змін до конституції, за якими президент Реджеп Таїп Ердоган отримує всю повноту влади в країні.

За внесення до конституції поправок проголосували 51,41% виборців.

Міжнародні спостерігачі заявили, що референдум не відповідав стандартам демократії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.