США підтримують "нормандський формат", але не стають його частиною - МЗС

П'ятниця, 12 травня 2017, 12:01

Перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що мова не йде про безпосередню участь США в переговорах сторін у "нормандському форматі" з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, але американська сторона наполягає на виконанні Росією Мінських угод.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Вони (американська сторона - Ред.) сказали, що підтримують зусилля німецьких і французьких колег, але не стають частиною "нормандського формату" - це чотири країни. Не всі обов'язково мають стати частиною "нормандського формату", є різні формати, які дозволяють нам вирішувати наші питання", - сказав Пристайко.

При цьому він підкреслив важливість участі у переговорному процесі Росії. "Якщо в найкращому форматі з американцями не буде Росії, це не буде мати значення для вирішення нашої проблеми", - зазначив заступник міністра.

Пристайко також підкреслив, що американська сторона активно наполягає на виконання Росією своїх зобов'язань за Мінськими домовленостями.

"Попри те, що американська сторона активно шукає можливості зблизитися з Росією у вирішенні інших питань, було заявлено дуже чітко, що санкції, які існують зараз щодо Росії, не будуть зняті до вирішення питання – Росія повинна виконати свої зобов'язання згідно з Мінськими угодами", - розповів Пристайко.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляв, що держсекретар США Тіллерсон виступить адвокатом України у переговорах з Росією, а Вашингтон може долучитися до Нормандського формату.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.