Столтенберг: Трамп підтримує колективну безпеку, навіть якщо не згадує про це

Середа, 24 травня 2017, 12:29

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що відсутність заяв Трампа про підтримку ст. 5 договору НАТО не означає, що він не підтримує зобов’язання США про колективну оборону.

Про це він заявив на прес-конференції в Брюсселі, відповідаючи на запитання про відсутність таких заяв за час президентства Трампа, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Президент чітко заявив про свою тверду підтримку НАТО. А головна суть Альянсу – це колективна безпека. Тому ми бачимо, що президент Трамп і публічно, і в особистих заявах каже про підтримку колективної безпеки", - заявив він.

Генсек також зауважив, що адміністрація нового президента погодилася збільшити фінансування військової присутності в Європі. "(Бюджетна пропозиція від нової адміністрації) піднімає на 40% військові витрати США в Європі – вперше після багатьох років зниження. Тому Трамп підтримує колективну оборону не словом, а ділом", - вважає він.

Водночас Столтенберг відмовився говорити, чи варто очікувати від Трампа заяв про підтримку зобов’язань США за ст. 5, яка визначає, що напад на одного з членів Альянсу є нападом на всіх держави-члени.

Нагадаємо, раніше Трамп заявляв, що НАТО застаріле і коштує США надто дорого. Згодом президент США заявив, що вже не вважає союз НАТО застарілим, проте вважає, що члени НАТО мають платити "справедливу частку" військових витрат - 2% ВВП на оборону.

Як відомо, витрати на оборону європейських країн НАТО у 2016 році збільшилися у порівнянні з попереднім роком, проте ще далекі від задекларованого рівня 2% ВВП – на такий рівень вийшли лише чотири країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.