ЄС розчарований повільним прогресом України в реформі сфери інтелектуальної власності

Понеділок, 12 червня 2017, 17:01

Український уряд досі не подав на розгляд до Верховної Ради більшість законопроектів у сфері прав інтелектуальної власності, які Україна зобов’язалася прийняти відповідно до умов поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ).

Про це йдеться у заяві Представництва ЄС в Україні.

"Ще в 2015 році експерти ЄС, працюючи разом з українською владою, підготували відповідні законопроекти. Проте вони досі перебувають на розгляді Міністерства економічного розвитку і торгівлі України", - йдеться у заяві.

В Представництві нагадали, що українська сторона обіцяла у вересні надіслати до Ради пакет з 4 законів (про організації колективного управління; створення національного офісу інтелектуальної власності; про патенти на винаходи та корисні моделі; про авторське право і суміжні права) і що ці закони (з ними Європейський Союз досі не ознайомили) будуть засновані на законопроектах, підготовлених експертами ЄС.

"Наявна ситуація з організаціями колективного управління завдає непоправної шкоди законним інтересам тисяч місцевих та міжнародних правовласників. Сучасне законодавство України не містить адекватних норм для забезпечення ефективного дотримання прав інтелектуальної власності", - підкреслюється в заяві.

Серед поодиноких позитивних досягнень відзначається посилення боротьби проти інтернет-піратства і нещодавно ухвалений закон про кінематограф. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.