США виходять з кліматичної угоди: Берлін, Париж і Рим проти нових переговорів

П'ятниця, 2 червня 2017, 08:14

Президент США Дональд Трамп заявив про плани країни вийти із Паризької кліматичної угоди, назвавши цей договір "поганим" для американців.

Про це повідомляє Reuters.

"Ми не хочемо, щоб інші лідери та інші країни насміхалися з нас. І вони не будуть цього робити. Ті ж країни, які просять нас залишитися в угоді, в сукупності коштують  Америці трильйони доларів через жорсткі практики торгівлі і в багатьох випадках невеликий внесок в наш військовий союз", - сказав Трамп.

Трамп анонсував переговори щодо повторного входження до угоди, на умовах, які "були б справедливими для американського народу".

Німеччина, Франція та Італія випустили спільну заяву, в якій фактично відмовилися від пропозиції Трампа провести нові переговори.

"Ми вважаємо, що той імпульс, який був даний в Парижі в грудні 2015 року, є незворотнім, і ми твердо впевнені, що Паризьку угоду не можна переукласти заново, оскільки це критично важливий інструмент для нашої планети, наших суспільств і економік", - йдеться в заяві канцлера ФРН Ангели Меркель, прем'єр-міністра Італії Паоло Джентілоні і президента Франції Еммануеля Макрона.

Макрон у Twitter виклав зображення зі слоганом "Make Our Planet Great Again", обігравши салоган із передвиборчої кампанії Трампа "Make America Great Again".

Президент Франції також записав коротке відео, на якому він звертається англійською мовою до Трампа і закликає його не виходити з угоди.

Нагадаємо, Паризька кліматична угода була ухвалена в грудні 2015 року і набула чинності 4 листопада 2016 року.

Представники 195 країн домовилися скорочувати обсяги викидів шкідливих газів в атмосферу, аби стримати підвищення температури повітря на планеті до кінця цього століття в межах двох градусів за Цельсієм від рівня доіндустріальної епохи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.