Нідерланди частково відповідальні за загибель 300 осіб у Сребрениці - суд Гааги

Вівторок, 27 червня 2017, 12:33

Голландський апеляційний суд підтвердив, що Нідерланди частково відповідальні за загибель близько 300 мусульман, які були вигнані з голландської бази ООН після того, як боснійські сербські війська зайняли територію навколо неї.

Про це повідомляє Reuters.

Рішення Гаазького апеляційного суду підтверджує рішення від 2014 року, згідно з яким голландські миротворці мали розуміти, що люди, які шукали притулку на базі в селі Потокар, будуть вбиті боснійськими сербськими військами, якщо їх змусять піти, як це зрештою і сталося.

Цей вирок є безпрецедентним, оскільки ООН має імунітет від судового переслідування, а нідерландські миротворці, за дії яких відповідальність тепер покладено на уряд країни, були у складі миротворчого контингенту ООН.

Як відомо, у липні 1995 року загони боснійських сербів увійшли в Сребреницю, оголошену Радою безпеки ООН "зоною безпеки".

Практично не зустрівши опору з боку легкоозброєних голландських військовослужбовців з числа "блакитних касок" ООН, війська сербського генерала Ратко Младича влаштували в місті розправу над мусульманським населенням.

В результаті були викрадено і вбито близько 8000 осіб, переважно чоловіків та юнаків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.