Боснійські серби планують встановити пам'ятник Чуркіну у Сребрениці

Вівторок, 27 червня 2017, 18:10

Боснійські серби заявили, що 8 липня в міському парку в Сребрениці буде встановлений меморіал Віталію Чуркіну з вдячністю за його блокування резолюції Ради Безпеки ООН про Сребреницю два роки тому.

Про це повідомляє Balkaninsight.

Воїн Павловіч, президент асоціації "Східна Альтернатива" повідомив, що меморіал вже підготовлений, і що під прізвищем Чуркіна на меморіалі буде напис російською мовою: "Дякуємо за російське "Ні".

За інформацією видання, наразі невідомо, чи може "Східна альтернатива" легально встановити такий пам'ятник.

Як відомо, Чуркін, який помер у лютому, був російським посланцем на мирних переговорах під час конфлікту в колишній Югославії з 1992 по 1994 рік.

У 2015 році він наклав вето на резолюцію Ради Безпеки, розроблену Британією, у якій засуджувалися масові вбивства в Сребрениці як геноцид. Після засідання Радбезу Чуркін заявив, що прийняття проекту резолюції по Сребрениці загострило б ситуацію на Балканах.

У липні 1995 року загони боснійських сербів увійшли в Сребреницю, оголошену Радою безпеки ООН "зоною безпеки".

Практично не зустрівши опору з боку легкоозброєних голландських військовослужбовців з числа "блакитних касок" ООН, війська сербського генерала Ратко Младича влаштували в місті розправу над мусульманським населенням.

В результаті було викрадено і вбито близько 8000 осіб, переважно чоловіків та юнаків.

Різанина в Среберениці залишається одним з найтяжчих військових злочинів в Європі після Другої світової війни. Лідери боснійських сербів заперечують факт етнічної чистки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.