Суд Гааги ухвалив рішення на користь Словенії у територіальному спорі з Хорватією

фото
Четвер, 29 червня 2017, 16:29

Арбітражний суд в Гаазі виніс рішення щодо спору між Хорватією та Словенією довкола морського кордону у Піранській затоці на півночі Адріатичного моря, який ведеться з 1991 року.

Про це повідомляє словенське видання Delo.

Хорватія наполягала на проведенні кордону всередині бухти, тоді як Словенія вважає, що це закриє їй доступ до моря. Суд прийняв рішення на користь Словенії і визначив демаркаційні лінії всередині Піранської затоки.

Суд віддав Словенії близько 75% вод Піранської затоки, як того і просила Любляна.

Карта демаркації Піранської затоки відповідно до рішення арбітражного суду

"Словенська частина Піранської затоки починається від гирла річки Драгоньа до точки 45°30'41,7" північної широти і 13°31'25,7" східної довготи", - йдеться у рішення суду, яке зараз оголошують в Гаазі.

 

У 2015 році Хорватія вийшла з договору про арбітраж, звинувативши Словенію у грубому порушенні судового процесу. Причиною стало оприлюднення аудіозаписів розмов між членом арбітражного суду від Словенії та представником МЗС Словенії. Вони обговорювали, як вплинути на рішення суду на користь своєї країни.

Сьогодні Хорватія заявила, що не буде визнавати рішення Арбітражного суду в Гаазі.

Європейська комісія у 2015 році заявила, що "не існує альтернативи процедурі арбітражу" у питанні спірних прикордонних вод.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: