Хорватія не хоче визнавати рішення Гааги у територіальному спорі зі Словенією

Четвер, 29 червня 2017, 10:10

Хорватія не буде визнавати рішення Арбітражного суду в Гаазі щодо територіальної суперечки зі Словенією, яке має бути оприлюднене у четвер, 29 червня.

Про це заявила міністр закордонних справ Хорватії Марія Пейчіновіч, ідеться на сайті МЗС Хорватії.

Міністр нагадала, що Хорватія вийшла з арбітражної суперечки у 2015 році після того, як процес "був скомпрометований". Пейчіновіч підкреслила, що Хорватія "не буде вважати себе зв’язаною з таким рішенням", не буде вдаватися до односторонніх дій, а також не очікуватиме від Словенії та інших країн імплементації рішення суду.

Під час винесення вердикту представник Хорватії не буде присутнім на суді, так само посольство Хорватії у Нідерландах не отримає письмове рішення арбітражу, додала міністр.

Водночас Пейчіновіч наголосила, що Хорватія підтримує продовження діалогу зі Словенією задля вирішення територіальної суперечки.

Арбітражний суд в Гаазі має винести вердикт щодо спору довкола морського кордону у Піранській затоці на півночі Адріатичного моря, який ведеться між країнами з 1991 року. Хорватія наполягає на проведенні кордону всередині бухти, тоді як Словенія вважає, що це закриє їй доступ до моря.

У 2015 році Хорватія вийшла з договору про арбітраж, звинувативши Словенію у грубому порушенні судового процесу. Причиною стало оприлюднення аудіозаписів розмов між членом арбітражного суду від Словенії та представником МЗС Словенії. Вони обговорювали, як вплинути на рішення суду на користь своєї країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.