У Польщі відновили хрест з демонтованого пам’ятника УПА, але змінили його значення

фото
Понеділок, 10 липня 2017, 12:42

У селі Грушовичі біля Перемишля польські націоналісти відновили металевий хрест із демонтованого пам’ятника воїнам УПА, але тепер він присвячений українцям, які в роки Другої світової рятували поляків "від смерті від рук УПА".

Про це повідомляє портал новин Nowiny24.pl.

Під час демонтажу пам’ятника польськими націоналістами у квітні хрест зазнав незначних пошкоджень. У п'ятницю, 7 липня, хрест встановили та освятили на тому ж місці, де раніше стояв пам’ятник воїнам УПА.

Відновлений хрест на цвинтарі у селі Грушовичі

 "Ми не хотіли, щоб цей хрест потрапив на металобрухт чи у якесь забуте місце. Ми вирішили, що встановимо його на цьому місці знову. В пам'ять про українців, які рятували поляків від смерті від рук УПА на Волині і у Східній Галичині  у 1943-1945 роки", - сказав президент ультраправого Руху народового у Підкарпатському воєводстві Марек Кульпа. Кульпа також є головою громадського комітету з демонтажу бандерівських увіковічнень в Польщі.

Про нове символічне значення хреста повідомляє встановлена на ньому табличка: "Українцям, які на Волині та у Східній Галичині в 1943-1945 роках загинули від рук УПА, рятуючи поляків від знищення".

 Так виглядав пам'ятник воїнам УПА до демонтажу

Нагадаємо, 27 квітня, на кладовищі у селі Грушовичі поблизу Перемишля польські націоналісти демонтували пам’ятник воякам УПА, які загинули у боях в околицях Перемишля.

Пам’ятник, зведений 1994 року, демонтували члени польських націоналістичних організацій за дозволом місцевої влади як "нелегально встановлений".

В МЗС України назвали демонтаж пам’ятника провокацією.

Читайте також: "Дипломатія цвинтарів. Чому Київ має особливо відреагувати на події у Грушовичах"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.