У Чорногорії розпочинається суд над підозрюваними у спробі путчу

Середа, 19 липня 2017, 10:15

У середу, 19 липня, Верховний суд у Подгориці розпочинає судове засідання у справі спроби перевороту під час парламентських виборів минулого року. На лаві підсудних – представники опозиції Чорногорії, громадяни Росії та Сербії.

Про це повідомляє Balkaninsight.

Судовий процес у Чорногорії назвали "судом століття".

У спробі державного перевороту загалом обвинувачуються 14 осіб. Крім лідерів проросійської опозиції  Андрія Мандича і Мілана Кнєжевича обвинувачуються водій Мандича, двоє росіян - Едуард Шишмаков і Володимир Попов - та дев'ять громадян Сербії.

Обидва лідери опозиції заявили, що вони зіткнулися з політичним переслідуванням. Політиків звинувачують у "злочинній співпраці" з метою здійснення терористичних актів та підриву конституційного устрою. Їм загрожують 15 років позбавлення волі.

Двох громадян Росії, Едуарда Шишмакова та Володимира Попова, будуть судити заочно. Їм висунули обвинувачення у скоєнні кримінальних злочинів, тероризму та актах проти конституційного порядку Чорногорії.

Триденний судовий процес розпочинається у середу та буде транслюватися у прямому ефірі. Це перший випадок, коли камерам дозволили бути присутніми у судовій залі.

Нагадаємо, 16 жовтня минулого року в день парламентських виборів у Чорногорії заарештували 20 громадян Сербії, звинувативши їх у плануванні збройних нападів на державні установи.

Опозиційні партії заявили, що вся операція була сфабрикована, і звинуватили прем’єра Міло Джукановича у використанні служб безпеки для продовження свого керівництва країною, яке триває вже чверть століття.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.