Президент Польщі має застереження до закону про Верховний суд

Субота, 22 липня 2017, 16:49

Президент Польщі Анджей Дуда має застереження законодавчого характеру до закону про Верховний суд.

Про це повідомив прес-секретар президента Польщі Кшиштоф Лапінський у розмові з Польським радіо.

Речник пояснив, що йдеться про запис, який у двох параграфах по-різному описує вибір першого голови Верховного суду:

"Президент, котрий є юристом, вважає, що є два різні записи на ту саму тему в одному законопроекті. Під час праці депутати Сейму цього не помітили, а це порушує правила законодавчого процесу. Стаття 122 польської конституції дає президентові Польщі три можливі варіанти дій. Президент скористається котримсь з них".

Лапінський нагадав, що у понеділок президент Польщі зустрінеться з першою головою Верховного суду Малґожатою Ґерсдорф, а також з головою кримінальної палати Верховного суду Станіславом Заблоцьким.

"Це буде зустріч президент з першою головою Верховного суду. Здається, що на цій зустрічі буде теж пан голова Заблоцький. Це представники Верховного суду. Звичайно, президент прислухається до оцінок та голосів,озвучених учасниками цієї зустрічі".

Нагадаємо, вночі 22 липня Сенат Польщі попри протести прийняв підтриманий раніше Сеймом закон про Верховний суд.

Аби закон набув чинності, його ще повинен підписати президент Польщі Анджей Дуда.

Як відомо, опозиція вважає документ "замахом на демократію" в країні. Його прийняття супроводжується масовими протестами. Документ зустрів критику і за кордоном.

У Єврокомісії закликали Польщу відкласти проведення судової реформи, в іншому разі на Варшаву чекає дисциплінарне покарання.

Згідно із законом, Верховний суд країни підпорядковуватиметься міністерству юстиції. Глава мін’юсту зможе самостійно призначати голів апеляційних та окружних судів, без консультацій з представниками органів правосуддя. Також закон надає депутатам роль у виборі членів Національної судової ради - органу, який призначає суддів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.