Катарська криза: Франція, Британія та Німеччина закликали до миру

Вівторок, 4 липня 2017, 12:37

Лідери Франції, Великої Британії та Німеччини закликали сторони конфлікту у Перській затоці до дипломатичного вирішення кризи.  

Про це повідомляє Al Jazeera.

У понеділок відбулась низка зустрічей та розмов між європейськими лідерами та учасниками конфлікту у Перській затоці.

Президент Франції Еммануель Макрон телефоном поспілкувався з еміром Катару шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані. Як повідомляє агентство QNA, обидва лідери "підкреслили необхідність врегулювання кризи шляхом діалогу та дипломатичних засобів".

Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей провела переговори з наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом ібн Салманом Аль Саудом. Вона закликала всі сторони "вжити термінових заходів для деескалації ситуації та відновлення співпраці в Перській затоці".

Зустріч провели міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель та міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр. Обидва лідери наголосили на необхідності розв'язання кризи в Перській затоці за допомогою діалогу і дипломатичних засобів.

Нагадаємо, Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати та Бахрейн, які розірвали дипломатичні та економічні зв’язки з Катаром та звинуватили його у підтримці тероризму, висунули список вимог Катару, що складається з 13 пунктів.

Від Катару вимагають розірвати дипломатичні зв’язки з Іраном, закрити військову базу Туреччини на своїй території та закрити телеканал "Аль-Джазіра".

Катар підготував відповідь на ультиматум арабських держав. Наразі її подробиці не відомі, однак раніше емірат заявляв, що не виконає жодної з 13 вимог.

Очікується, що відповідь Катару буде головною темою саміту міністрів закордонних справ Саудівської Аравії, Єгипту, Бахрейну та ОАЕ, який відбудеться у середу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.