Гройсман підтримав мита на брухт, які порушують Угоду про асоціацію з ЄС

Середа, 5 липня 2017, 17:11

Уряд проситиме президента України підписати закон про експортне мито на брухт чорних металів, який порушує Угоду про асоціацію з ЄС.

Це підтвердив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, відповідаючи на запитання журналістів у Лондоні.

"Закон прийнятий, я висловлював свою позицію з цього приводу і уряд тут визначився однозначно. В умовах військової агресії Україні потрібен метал для забезпечення нашої обороноздатності. Це дозволяє впроваджувати ті заходи, які були прийняті парламентом", - сказав Гройсман.

Нагадаємо, у вересні 2016 року президент Петро Порошенко підписав скандальний законопроект №3868, що встановлює додаткові мита на вивіз брухту чорних металів.

Рада ухвалила цей закон у квітні 2016-го, тим самим на три роки підвищивши мито на експорт брухту чорних металів з 10 до 30 євро за тонну. Ця ініціатива активно лобіювалася українськими металургами, які заявляли, що експорт металобрухту істотно підвищує собівартість виплавки сталі в Україні, а відповідно, знижує конкурентоспроможність української сталі на світовому ринку.

В ЄС цю ініціативу сприйняли вкрай негативно, заявивши, що вона порушує "дух і букву" Угоди про асоціацію. Тому ухвалений закон заветував президент. Натомість він запропонував скоротити термін дії мита до 1 року.

На початку червня  Рада проголосувала за законопроект №6382 і продовження на два роки дії збільшеного мита на експорт металобрухту. Ще два роки це мито складатиме не 10, а 30 євро за тонну.

Представництво ЄС в Україні виступило із закликом не продовжувати дію мит на експорт металобрухту, тому що цей крок порушить домовленість із ЄС щодо скасування цих мит.

Попри це, Міністерство економічного розвитку рекомендуватиме президенту Петру Порошенку підписати закон про експортне мито на брухт чорних металів. У Мінекономрозвитку стверджують, що закон не порушує Угоду про асоціацію

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.