Європарламент закликав зупинити переговори про вступ Туреччини до ЄС

Четвер, 6 липня 2017, 13:40

Європейський парламент у четвер, 6 липня, схвалив резолюцію із закликом призупинити переговори щодо членства Туреччини в Європейському союзі, якщо Анкара продовжить впроваджувати конституційні зміни, схвалені на референдумі у квітні цього року. 

Як повідомляє видання Hurriyet Daily News, за відповідний документ проголосували 477 депутатів, проти висловилися 64.

Беручи до уваги підсумки референдуму і розширення президентських повноважень, резолюція закликає Єврокомісію і національні уряди ЄС "офіційно призупинити переговори про вступ з Туреччиною без зволікання, якщо пакет конституційних реформ буде реалізований без змін", інформує сайт Європарламенту. 

В резолюції депутати засуджують спробу державного перевороту і висловлюють свою солідарність з народом Туреччини.

Водночас вони шкодують через непропорційну відповідь турецького уряду, в результаті якої відбулись масштабні звільнення державних службовців, були закриті ЗМІ, школи та університети, а також заарештовані журналісти, судді та правозахисники.  

Анкара ставиться до можливого призупинення переговорного процесу вкрай негативно. У четвер міністр з європейських справ Омер Челік заявив, що Туреччина не відмовиться від переговорів.

Зазначимо, що схвалена резолюція Європарламенту не є зобов’язуючою. Європейська комісія та уряди країн ЄС поки ігнорують заклики до офіційного призупинення процесу переговорів.

ЄС жорстко критикує Туреччину за порушення права і свобод людини, переслідування політичних опонентів та недотримання демократичних цінностей. Однак для блоку критично важливо зберегти укладену минулого року угоду з Анкарою про стримання потоку мігрантів.

Туреччина веде переговори про вступ до ЄС 12 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.