Сербія і Македонія погодились на діалог після дипломатичного скандалу

Середа, 23 серпня 2017, 16:21

Сербія і Македонія домовилися налагодити відносини у зв’язку з дипломатичним скандалом, який виник через відкликання Белградом дипломатів зі Скоп’є.

Про це повідомляє Reuters.

Після спільної телефонної розмови президент Сербії Александр Вучич і прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявили, що вони погодилися на діалог для вирішення усіх конфліктних питань.

 "Незалежно від політичних розбіжностей щодо деяких важливих політичних і регіональних питань Сербія і Македонія будуть разом прагнути не тільки до збереження, але і до поліпшення дружніх відносин", - сказано в спільній заяві двох лідерів.

Консульський персонал Сербії відновить роботу в Македонії наступного тижня. Сербський посол повернеться в Скоп’є у вересні.

Нагадаємо, у понеділок Сербія відкликала усіх своїх дипломатів зі Скоп’є. Президент Сербії Александар Вучич назвав причиною такого кроку докази розвідувальної діяльності македонців стосовно сербських дипломатів і інституцій. Македонія обвинувачення заперечила.

Відкликання сербських дипломатів збіглося в часі з повідомленнями про те, що Скоп’є має намір підтримати вступ Косова в ЮНЕСКО. Як відомо, незалежність Косова визнана 114 країнами світу, в тому числі Македонією. Тоді як Сербія, Росія та Китай досі блокують членство Косова в ООН та її організаціях.  

Євросоюз закликав Сербію та Македонію спокійно вирішити "дипломатичний інцидент".

Збереження дружніх відносин із сусідами є ключовою вимогою для шести західнобалканських держав, зокрема, Косова, Македонії та Сербії, для досягнення прогресу на шляху до їхнього членства в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.