Посол в Угорщині: Україна шокована врученням дебреценської нагороди Путіну

Середа, 30 серпня 2017, 15:36

Україна вважає неприйнятним присвоєння Дебреценським університетом звання "почесного доктора" президенту РФ Володимиру Путіну.

Про це йдеться у статті посла України в Угорщині Любові Непоп в угорському виданні HVG.

"Ще декілька років тому більшість людей не звернула б на це увагу, однак після 2014 року ім'я Володимира Путіна є синонімом порушення міжнародного права, в тому числі Будапештського меморандуму, незаконної тимчасової анексії Криму і ведення проти сусідньої дружньої держави, України, гібридної війни, яка на сьогодні позбавила життя більше 10 тисяч наших співвітчизників", - написала Непоп.

Вона також повідомила, що з заяв члена Сенату університету, голови Комітету докторського та студентського складу Петера Кьорьошпарті з'ясувалося, що він згоден з окупацією Криму та незгоден з підтримкою українського уряду, мовляв слід поїхати до Закарпаття, щоб побачити, якою є реальність.

"На його думку, Путін не визнаний військовим злочинцем, а країни іноді змінюють свої кордони за допомогою війни, більше того, Росія не зробила нічого, крім того, що просто повернула собі територію, яка завжди їй належала… Я вірю, що ні Комітет, ні інші члени Сенату не погоджуються з такою позицією", - зазначила посол.

Нагадаємо, університет мотивував своє рішення про присвоєння Путіну почесного звання тим, що "уряд Угорщини і Росія відводять Дебреценському університетові важливу роль в програмі побудови другої черги АЕС "Пакш-2".

Дебреценський університет співпрацює з Росатомом у будівництві АЕС, вартість якої оцінюють у 12,5 мільярда євро. Будапешт може отримати ці кошти від РФ у вигляді кредиту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.