Бельгія каже, що Нідерланди виявили інсектициди в яйцях ще у 2016 році

Середа, 9 серпня 2017, 14:39

Бельгія заявляє, що Нідерланди виявили потенційно заражені інсектицидами яйця ще у листопаді 2016 року, за дев'ять місяців до того, як у ЄС розгорівся скандал.

Про це заявив міністр сільського господарства Бельгії Дені Дюкарм (Denis Ducarme), повідомляє AFP.

Міністр заявив на бельгійських парламентських слуханнях щодо "яєчного скандалу", що бельгійське Агентство з безпеки харчових продуктів отримало внутрішній нідерландський документ, який "повідомляє про спостереження за наявністю вмісту фіпронілу в голландських яйцях наприкінці листопада 2016 року".

"У зв'язку з цим, ніяких офіційних повідомлень з боку Нідерландів не було", - сказав Дюкарм, додавши, що він перебуває у контакті з колегами із сусідньої країни для пояснень.

Раніше повідомлялося, що уряд Бельгії визнав, що в червні їм було відомо, що яйця з голландських птахоферм можуть бути заражені інсектицидами - за місяць до того, як всі дізналися про проблему.

Нагадаємо, наприкінці липня влада Нідерландів закрила 138 птахофабрик після того, як у курячих яйцях виявили підвищений рівень фіпронілу. Це інсектицид, який заборонено використовувати на тваринницьких фермах через загрозу для здоров’я людини.

У зв’язку з "яєчним скандалом" у Бельгії розпочато розслідування проти фірми, яка виготовляла засіб для знищення комах, що містив заборонений фіпроніл.

Розслідування у зв’язку зі скандалом триває у Німеччині, яка закуповувала яйця у Нідерландах. Торгові мережі Aldi та Rewe зняли з продажу всі імпортовані з Нідерландів яйця.

Згодом стало відомо, що заражені фіпронілом курячі яйця могли потрапити на полиці магазинів семи країн ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.