Польща планує ввести податок на сезонних працівників з України

П'ятниця, 15 вересня 2017, 13:16

До кінця цього року уряд Польщі планує схвалити проект закону, який запроваджує фіксований податок на працевлаштування сезонних працівників.

Про це у розмові з польським агентством PAP розповів глава Постійного комітету Ради міністрів Польщі Генрик Ковальчик.

Розмір такого податку має становити близько 300 злотих на місяць ($83).

"Я координую роботу над новим рішенням щодо оподаткування сезонних працівників. Справа стосується сотень тисяч людей. Мета полягає в тому, щоб особливо фермери могли на законних підставах наймати таких співробітників, сплачуючи невеликий податок у розмірі близько 300 злотих на місяць", - розповів Ковальчик.

Чиновник розповів, що нові правила, вірогідно, почнуть працювати вже наступного літнього сезону. Він сподівається, що уряд схвалить законопроект до кінця цього року.

За словами Ковальчика, вирішується проблема реєстрації працівників з-за кордону, "що важливо для державної безпеки".

На запитання, чи має уряд статистичні дані стосовно масшабів цього явища, Ковальчик відповів: "У нас є статистика видачі дозволів на в’їзд – їх понад мільйон. Але ми не знаємо, скільки людей в’їхало, а скільки працює".

За даними глави МЗС Польщі, у 2016 році українці отримали понад 1,2 млн польських віз.

За перші сім місяців 2017 року понад 66 тисяч громадян України звернулися за посвідками на проживання у Польщі.

За словами міністра родини, праці та соціальної політики Ельжбєти Рафальської, все більше українців працюють у Польщі легально.

Більше про трудову міграцію українців у Польщі читайте у статті: "Робота за безвізом та інші несподіванки: як Польща змінює ринок праці для українців".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.