Туреччина розглядає можливість введення санкцій проти Іракського Курдистану

Середа, 20 вересня 2017, 11:50

Туреччина розгляне питання про накладення санкцій на Іракський Курдистан через запланований референдум про незалежність.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє Reuters.

Ердоган у рамках візиту до Нью-Йорка на Генеральну Асамблею ООН заявив світовим лідерам, що референдум на півночі Іраку може призвести до нових конфліктів на Близькому Сході.

Виступаючи перед журналістами, Ердоган відзначив, що у п’ятницю Рада національної безпеки Туреччини і кабінет міністрів обговорять потенційні санкції проти Іракського Курдистану.

"Як рада національної безпеки, ми будемо консультувати уряд щодо нашого рішення. Отримавши його, кабінет міністрів зустрінеться для його обговорення. Він оцінить рішення та висуне власні пропозиції щодо того, які саме санкції ми можемо запровадити", - сказав Ердоган.

Туреччина має тісні торговельні зв'язки з Іракським Курдистаном, який щоденно перекачує сотні тисяч барелів нафти через Туреччину. Крім того, Іракський Курдистан схвалив план російської "Роснефти" із побудови трубопроводів для експорту газу до Туреччини та Європи.

Курдський регіон Іраку планує 25 вересня провести референдум про незалежність, попри те, що Верховний суд Іраку прийняв рішення призупинити підготовку до плебісциту.

Туреччина вважає проведення іракськими курдами референдуму "історичною помилкою". У самій Туреччині проживає велика курдська меншина, яка бореться за незалежність. Туреччина побоюється, що референдум у Іракському Курдистані призведе до посилення сепаратистських настроїв на її власній території.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.