Мінгареллі: Київ має якнайшвидше звернутися до РЄ за оцінкою освітнього закону

Четвер, 28 вересня 2017, 11:39

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі радить українській владі якнайшвидше звернутися до Ради Європи за оцінкою мовних положень закону про освіту.

Про це повідомляє УНІАН.

"Ми сподіваємося, що цей конфлікт або ця ситуація буде врегульована дуже швидко. Найкращий спосіб для цього, для України, полягатиме у зверненні за оцінкою до Ради Європи або Венеціанської комісії", - наголосив Мінгареллі.

"Наскільки я розумію, міністр освіти України (Лілія Гриневич) відвідає Страсбург 6 жовтня з метою обговорення цього питання з генеральним секретарем Ради Європи (Турбйорном) Ягландом", - додав посол ЄС.

"І я сподіваюся, що вони (представники української влади) офіційно запитають оцінку Ради Європи або Венеціанської комісії, і потім я впевнений, що українська влада здійснить необхідні кроки для того, щоби заспокоїти всіх", - сказав Мінгареллі.

Водночас, він не став коментувати заяви Угорщини про намір блокувати усі євроінтеграційні кроки України.

Нагадаємо, 25 вересня Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Верховна Рада ухвалила цей закон 5 вересня. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статтях на "ЄвроПравді": Угорський мовний шантаж: чи поховає Будапешт європейське майбутнє Українита "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.