Висновки "Венеціанки" щодо закону про освіту будуть до кінця осені - Міносвіти

Середа, 27 вересня 2017, 18:37

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич повідомила, що висновки Венеціанської комісії щодо "мовної статті" закону "Про освіту" буде отримано вже до кінця осені.

Про це міністр заявила на брифінгу за результатами зустрічі з міністром національної освіти Румунії Лівіу Мар'яном Попом (Liviu Marian Pop) у Києві в середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Висновки Венеціанської комісії потребуватимуть один-два місяці як мінімум. А процедура подання становить орієнтовно два тижні. До кінця осені в нас уже буде висновок Венеціанської комісії і ми чітко розумітимемо, як ми рухаємося далі", - сказала вона.

Гриневич також висловила сподівання на позитивне рішення з боку Венеціанської комісії.

"В основній своїй базовій частині він (висновок - Ред.) має бути позитивним", - додала вона.

Нагадаємо, 25 вересня Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Верховна Рада ухвалила цей закон 5 вересня. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статтях на "ЄвроПравді": Угорський мовний шантаж: чи поховає Будапешт європейське майбутнє України

та "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.