Законодавці ЄС оприлюднили критичну резолюцію щодо Brexit-переговорів

Четвер, 28 вересня 2017, 16:15

Законодавці ЄС заявляють, що прогрес щодо пріоритетів ЄС у перших чотирьох раундах Brexit-переговорів з Британією є недостатнім.

Про це йдеться в оприлюдненому на сайті Європарламенту проекті резолюції щодо Brexit-переговорів, схваленому на парламентській конференції президентів (президента ЄП та лідерів політичних груп) у четвер, 28 вересня.

У проекті резолюції йдеться, що Європейська Рада має визнати, що "достатнього прогресу" не було досягнуто щодо трьох цілей ЄС: забезпечення прав громадян ЄС та Великої Британії, визначення фінансових зобов'язань Британії та врегулювання проблеми кордону між Республікою Ірландія та Північною Ірландією, - якщо тільки у п'ятому раунді переговорів не буде зроблено значного прориву з цих питань.

Проект, підготовлений парламентською групою щодо Brexit, буде обговорюватися та виноситись на голосування у Європарламенті наступного вівторка.

Президент Європарламенту Антоніо Таяні заявив: "Ми вітаємо конструктивний підхід прем'єр-міністра Мей у її недавній промові у Флоренції. Захист прав громадян є абсолютним пріоритетом для Європейського парламенту. Угода про вихід повинна зберігати повний набір прав, якими громадяни в даний час користуються, як визначено у відповідному законодавстві Європейського Союзу. Додаткові гарантії, що законодавство ЄС буде дотримуватися до виходу Великої Британії, - це факт, що також є ключовим для забезпечення швидкого завершення першого етапу переговорів".

Зазначимо, що сьогодні, 28 вересня, британський міністр у справах Brexit Девід Девіс заявив, що Велика Британія та ЄС зробили рішучі кроки вперед у Brexit-переговорах.

Однак, переговірник ЄС Мішель Барньє заявив, що між сторонами все ще існують "великі прогалини" щодо деяких питань, і що можуть пройти "тижні чи місяці", перш ніж буде погоджено перехід до наступного етапу переговорів про майбутні відносини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.