Данії буде важко заблокувати проект "Північний потік-2" – юрист

Четвер, 7 вересня 2017, 17:31

Данії буде складно перешкодити будівництву газопроводу "Північний потік-2", оскільки Копенгаген вже дозволив прокласти "Північний потік-1" за точно таким самим маршрутом.

Про це заявила лондонський адвокат Ана Станіч, яка спеціалізується на представництві держав, міжнародних інституцій та енергетичних компаній у галузі вирішення спорів та міжнародного права, повідомляє Euractiv.

Данський уряд має намір провести у жовтні в парламенті закон, який має на меті блокувати будівництво "Північного потоку-2" у територіальних водах країни.

"Ми хочемо мати можливість сказати так чи ні з огляду на безпеку та зовнішню політику", - заявив міністр енергетики та клімату Данії Ларс Крісті Лільйольт, пояснивши, що в даний час такі проекти можна заблокувати лише на основі екологічних побоювань.

Станіч вважає, що блокування трубопроводу з політичних мотивів буде складним. "Ні, цим не можна зупинити проект. Це було б можливо, якщо сказати, що існують екологічні проблеми. Але враховуючи те, що Данія вже дозволила "Північний потік-1" і що маршрут однаковий, для них це буде досить важко", - сказала вона.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газі в ЄС.

Німеччина, головний бенефіціар проекту, підтримує  "Північний потік-2" з економічних міркувань, заявивши, що він додасть ресурсів на ринок і знизить ціни.

У червні Європейська комісія попросила держави-члени надати їй мандат на ведення переговорів безпосередньо з Росією. Для надання мандату необхідно отримати кваліфіковану більшість, тобто дозвіл мають дати 21 з 28 країн ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.