Клімкін відповів Угорщині щодо перегляду Угоди про асоціацію

Вівторок, 10 жовтня 2017, 15:12

Київ розглядає перегляд Угоди про асоціацію лише у контексті забезпечення чіткої європейської перспективи України.

Про це у своєму Twitter заявив глава МЗС України Павло Клімкін, реагуючи на заяву свого угорського колеги щодо ініціювання Угорщиною перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС через закон про освіту.

Клімкін відзначив, що дуже здивований заявами глави МЗС Угорщини та планує обговорити всі питання 12 жовтня в Будапешті.

"Підтверджую готовність до діалогу з Угорщиною на всіх рівнях. Говоритимемо про все, у тому числі видачу громадянам України угорських паспортів і не тільки", - повідомив дипломат.

Клімкін також запросив європейських партнерів відвідати Закарпаття.

"Планую візит іноземних послів до цього регіону, безпосереднє спілкування з його жителями", - підкреслив міністр.

Нагадаємо, глава МЗС Угорщини Петер Сіярто під час візиту в Ужгород заявив, що наступному засіданні Ради ЄС Угорщина ініціює перегляд Угоди про асоціацію між Україною та ЄС через закон про освіту.

Як відомо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Євросоюзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статтях на "ЄвроПравді": Угорський мовний шантаж: чи поховає Будапешт європейське майбутнє України

та "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.