Смоленська катастрофа: РФ вирізала зі звіту частину запису про вибух

Середа, 25 жовтня 2017, 07:52

Попередня польська комісія з розслідування Смоленської катастрофи на прохання РФ вирізала момент надзвичайно різкого зростання тепла, зареєстрований датчиком температури в літаку президента Леха Качинського.

Про це повідомляє Onet.pl із посиланням на видання Gazeta Polska.

У статті, яка була опублікована сьогодні у друкованій версії видання, зазначається, що цей запис може свідчити про вибух на борту Ту-154 ще до удару літака об землю.

"Цей 4,5-секундний фрагмент із різким зростанням температури, який був вилучений з ініціативи Росії, знайдений у матеріалах польської комісії з розслідування авіакатастрофи", - йдеться в у статті.

обкладинка Gazeta Polska 

Повідомляється, що один із тодішніх членів комісії зазначив у звіті, що росіяни "попросили вказати, що на запису не було останніх 2,5 секунд польоту, а в попередніх 2 секундах запису виявлені аномалії".

Автори зазначають, що різкий стрибок температури складно раціонально пояснити будь-якими іншими причинами, ніж вибух, особливо коли він почав серію аварій, зареєстрованих на бортових приладах.

"Ці аварії сталися тоді, коли зафіксовано останній сигнал системи TAWS (система попередження про наближення землі). Тому, різке, незрозуміле підвищення температури було не наслідком, а причиною зупинки роботи всіх найважливіших бортових систем ТУ-154", - йдеться у статті.

Нещодавно міністр оборони Польщі Антоні Мацаревич підтвердив, що польська комісія виявила запис моменту вибуху на бортовому самописці літака Ту-154.

Також Мацеревич додав, що "до кінця наступної весни буде представлена доповідь не тільки щодо ходу подій, але і щодо того, хто несе головну відповідальність за трагедію в Смоленську".

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року неподалік летовища "Сєвєрний", що поблизу Смоленська, розбився літак Ту-154 з президентом Польщі Лехом Качинським на борту.

У катастрофі загинуло 96 осіб. Польська делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського злочину.

Ексгумацію жертв Смоленської катастрофи польська влада проводить від кінця 2016 року. До кінця цього року прокуратура планує ексгумувати і провести детальне дослідження рештків 46 жертв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.