Депутат Сейму Литви опинився під слідством через надприбутки та зв'язки з "Газпромом"

Четвер, 26 жовтня 2017, 19:04

У Литві розпочали слідство щодо депутата парламенту у зв'язку з появою у його сім'ї надприбутків.

Про це повідомляється на сайті Проекту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Депутат парламенту Литви Артурас Скарджюс (Artūras Skardžius), який займається енергетичними питаннями у країні, знаходиться під слідством через те, що його сім'я отримала неочікувано великий дохід від землі, зданої в оренду компанії, яка передала її в суборенду для вітропарку.

Парламентське розслідування розпочалося після того, як журналісти-розслідувачі, партнери OCCRP у Литві, виявили незвичну угоду про оренду землі.

А вже подальше розслідування виявило зв'язок між інвестицією дружини депутата в енергетичну білоруську компанію та банком "Газпрому" у Білорусі.

Повідомляється, що дружина Скарджюса отримує 24 000 євро на рік від здачі в оренду сімейних земель у районі Шилуте. У Литві ця територія відома своїм вітряним кліматом і вітровими електростанціями.

Зазначається, що площа, яку вона здає в оренду, складає близько 28 гектарів, але менш як 1% з них фактично використовується вітропарком.

Офіційно, земля орендована будівельною компанією. Однак реальний користувач - який прихований через угоду про суборенду - вітроенергетична компанія, яка належить одній з найбільших груп Литви з відновлювальної енергії.

Отримуючи значні доходи від такої угоди, Скарджюс також намагається заблокувати зміни в держрегулюванні, які могли б зашкодити інтересам бізнесу, що управляє вітропарком.

Парламентське розслідування виявило несподівані зв'язки: бізнес з відновлювальної енергії в Білорусі, в якому дружина Скардіжюса є акціонером, фінансується білоруським банком "Белгазпромбанк", що належить російському енергетичному гіганту "Газпром".

Парламентські слідчі також розглядають ще одну угоду, в якій дружина Скарджюса отримала значний дохід, продавши бізнес російським інвесторам.

Йдеться про гроші, виплачені в 2013 році за курортне місце біля озера з обіцянкою перетворити його в сучасну базу відпочинку. 

Однак через чотири роки сучасна база відпочинку так і не з'явилася.

Нагадаємо, віце-спікер Сейму Литви, соціал-демократ Міндаугас Бастіс прийняв рішення піти з керівництва парламенту через підозри в непрозорих зв'язках з представниками злочинного світу і російських енергетичних компаній.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.