Експерти ООН визнали уряд Сирії винним в хімічній атаці на Хан-Шейхун

П'ятниця, 27 жовтня 2017, 09:36

Експерти ООН та Організації із заборони хімічної зброї вважають режим сирійського президента Башара Асада винним у хімічній атаці на місто Хан-Шейхун у квітні минулого року.

Такий висновок міститься у доповіді, представленій у Радбезі ООН за підсумками розслідування фактів застосування хімічної зброї, повідомляє Associated Press.

У доповіді підтверджуються попередні висновки Сполучених Штатів, Франції і Великої Британії про те, що саме військовий літак сирійської армії скинув на місто боєприпаси із отруйним газом зарином.  

Сирія та її близький союзник Росія заперечували усі звинувачення у хімічних атаках та різко критикували роботу Спільного слідчого механізму (JIM), який був створений ООН і Організацією із заборони хімічної зброї для розслідування застосування хімічної зброї в Сирії.

Місія Організації із заборони хімічної зброї ще наприкінці червня повідомила, що в атаці на Хан-Шейхун було використано зарин, однак залишалось з’ясувати, хто несе відповідальність за напад.

Реагуючи останню на доповідь, посол США в ООН Ніккі Хейлі зауважила, що звіт підтверджує давно відомі речі. "Знову і знову ми бачимо незалежне підтвердження використання хімічної зброї режимом Асада", - сказала дипломат. При цьому Хейлі звернулась до Росії із закликом припинити захищати режим Асада.

Доповідь була представлена через два дні після того, як Росія наклала вето на резолюцію, що дозволяє продовжити мандат слідчих JIM ще на один рік після її завершення 17 листопада.

Хімічна атака в сирійському місті Хан-Шейхун в провінції Ідліб була здійснена 4 квітня. В результаті авіаудару по контрольованому повстанцями місту загинули 87 осіб, серед жертв було багато дітей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.