Британія та Шотландія розділились щодо незалежності Каталонії

П'ятниця, 27 жовтня 2017, 19:59

Британський уряд заявив, що ніколи не визнає незалежність Каталонії, в той час як у Шотландії заявили, що розуміють та поважають позицію каталонського уряду.

Відповідні заяви опубліковані на урядових сайтах Британії та Шотландії.

У британському уряді зазначили, що рішення щодо проголошення незалежності Каталонії базується на голосуванні, яке іспанські суди оголосили незаконним.

"Ми продовжуємо демонструвати наше бажання до поваги верховенства права, іспанської Конституції та збереження єдності Іспанії", - сказав речник прем'єр-міністра Великої Британії Терези Мей.

В уряді Шотландії, який прагне провести власний референдум щодо незалежності від Британії, заявили, що розуміють та поважають позицію Каталонського уряду.

"Хоча Іспанія має право виступати проти незалежності, однак народ Каталонії повинен мати можливість вирішувати своє майбутнє. Більш ніж коли-небудь, пріоритетом усіх тих, хто вважає себе друзями Іспанії, має бути заохочення до процесу діалогу, щоб знайти рішення, яке поважатиме демократію та закон.

Це політична та моральна відповідальність ЄС підтримувати діалог, щоб з'ясувати, як ми можемо вирішити цю ситуацію мирним шляхом та демократично", - йдеться у заяві.

Раніше президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що для ЄС нічого не змінюється після того, як парламент Каталонії проголосував за резолюцію про проголошення незалежності від Іспанії.

Нагадаємо, парламент Каталонії на засіданні 27 жовтня проголосував за резолюцію про проголошення незалежності автономії від Іспанії. Голосування відбувалося таємно. Депутати від опозиційних фракцій залишили зал перед початком голосування, назвавши його незаконним.

В уряді Іспанії заявили, що звернуться до Конституційного суду з метою оскарження декларації про незалежність Каталонії.

Того ж дня, 27 жовтня, сенат Іспанії проголосував за активацію статті 155 Конституції країни, яка передбачає введення прямого управління в Каталонії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.